Képviselő Funky

Az Index seggrepacsi-ügyi szakblogja.

Bemószerolásokat, életveszélyes fenyegetéseket, trükköket és főleg jó tippeket a kepviselofunkyKUKACgmailPONTcom cimre várunk.


Az igazi Képviselő Funky

Friss topikok

Címkék

Linkblog

Addig jár a korsó a kútra: Murtala Ramat Mohamed

2009.01.30. 12:29 bede

(A politikusokat néha lelövik. Vagy felrobbantják. Vagy felnégyelik. Sorozatunk ezeket a hősi és kevésbé hősi halottakat ünnepli. Vagy "ünnepli".)

A független Nigéria negyedik elnöke 37. születésnapja előtt államcsíny segítségével jutott hatalomra, 38. születésnapja előtt pedig már halott is volt. Szintén egy államcsíny segítségével.

A hatvanas években Nigéria még nem volt az az olajjal és még több olajjal folyó Kánaán, amivé mára – legalábbis afrikai mércével – vált. Akkor még állandóan napirenden volt az ország kettészakadása északi-déli, muszlim-keresztény és kibogozhatatlan törzsi ellentétek mentén. Az északi, és ahogy neve világosan elárulja, muszlim Mohamed a nigériai hadsereg fiatal tisztje volt, aki csak abban tűnt ki korrupt, vérszomjas, a saját és klánja pecsenyéjét sütögető kollégái közül, hogy különösen vérszomjas volt.

Az 1967 és 1970 között zajló nigériai polgárháborúban (amelyet a déli, függetlenségre vágyó Biafra tartomány után biafrai háborúnak is szokás nevezni, és amelyről Jello Biafra a népszerű punkénekes elnevezte magát) Mohamed északi csapatai élén mindenáron valami nagy harcmezei sikerre vágyott, ám minden próbálkozásából véres fejjel volt kénytelen távozni. Nemzetközi megfigyelők szerint időközben Mohamednek arra azért maradt ideje, hogy a tömeggyilkosságokkal és jogtiprásokkal teli háborúban elkövessen néhány kiemelkedően tömeges gyilkosságot és kiemelkedően jogtalan tiprást.

Kudarcai után Mohamed Angliában húzta ki a háború végéig, amikor is visszatért hazájába, és 1975-ben egykori harcostársai segítségével elkergette az elnököt, a keresztény Yakubu Gowont. A kevéssé biztató előzmények ellenére Mohamed nem bizonyult olyan rossz elnöknek, mint amilyennek Afrikában szokás lenni, korrupt és populista diktátor volt természetesen, ám a gazdaságot például igyekezett rendbe tenni.

Az igyekezet azonban nem volt elég, 1976 február 13-án a munkába kocsikázó elnök autóját feltartóztatták a csodás nevű Buka Suma Dimka alezredes csapatai, és gyorsan végeztek is Mohameddel. Dimka államcsíny-kísérlete kudarcba fulladt, a tiszt Kelet-Nigériába menekült, ahol végül egy prostituált ágyában letartóztatták, majd tettestársaival együtt kivégezték. Mohamedet az az Olusegun Obasanjo követte az ország élén, akivel már a polgárháborúban is harcolt, és aki legendás Törpapa-sapkájában összesen 11 évig vezette Nigériát.

Megérdemelte? Igen, de a hetvenes évek afrikai „politikusai” közül ki nem?

5 komment

Címkék: korso a kutra

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselofunky.blog.hu/api/trackback/id/tr93912203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szehit 2009.02.03. 17:16:54

Gyurcsányt kéne valamelyik afrikai orszag élére küldeni.Amilyen szívos tovább maradna kormányon mint a fent nevezett úriemberek összesen.

Francois Pignon 2009.02.03. 17:28:16

@Szehit: Dehogy.
Pákó is megmondta, ő pedig már csak tudja: "Nem szabad így szabadon futkározni, nálunk Nigériában már rég lelőtték volna az ilyet. Ha egy pártot annyian nem szeretnek, mint az övét, akkor a többiek alig várják, hogy lelőhessék..."
velvet.hu/celeb/palko1004/

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2009.02.03. 17:41:51

Faszér' kell menekülés közben kurvákat dugni... ráadásul ÁGYBAN!

Ha én menekülnék (ráadásul mindezt az ébredő Nigériában), akkor maximum egy röpke dzsungelszéli oráliára állnék meg egy-egy duzzadt ajkú helyérdekű szépség oltárán, hogy választékosan fejezzem ki magam.

Szehit 2009.02.04. 18:57:26

Pedig én látni szeretném, ahogy 30 szakadt pólós, strandpapucsos, állig felfegyverkezet fekának azt mondja (Gyurcsány), hát kérem ezt elkúrtuk...már látom is lelki szemeimmel, mint a hollywoodi filmekben, sorozattűz, és aláfestő dallamként az a bizonyos Igen-Igen Mszp induló...

pucorka 2009.02.22. 14:39:16

@Szehit: Szerintem Orbán Viktor urat a Csehekhez, mert míg itthon tevékenykedett odaát leprivatizálák az összes kórházat és felépitették az uj kormányzatinenyedet és akkor nem ők előznek meg minket.
süti beállítások módosítása