Képviselő Funky

Az Index seggrepacsi-ügyi szakblogja.

Bemószerolásokat, életveszélyes fenyegetéseket, trükköket és főleg jó tippeket a kepviselofunkyKUKACgmailPONTcom cimre várunk.


Az igazi Képviselő Funky

Friss topikok

Címkék

Linkblog

Orbánnak elege van a jogászokból

2012.02.09. 15:05 haszán

Nem tudjuk, hányan nevettek nagyot Orbán Viktor tréfáján az egri frakcióülésen, amikor Pósán László felvetésére, hogy hiba volt mindössze évi százban megállapítani az ingyen képzett jogászok számát, azt válaszolta, hogy tényleg nem volt helyes. Aztán hozzátette: le kellett volna vinni nullára. És jelezte azt is, hogy ő az agrár- és mérnökképzésben hisz.

Talán kijelenthető, hogy nincs jó véleménnyel Orbán Viktor a jogászokról, legalábbis a munkájukról. Ez teljesen normális, nyilván mindenkinek vannak rossz tapasztalatai, például Orbán Viktor is jogász. De nemcsak ő, a kormányban jogi diplomája van Navracsics Tibornak, Martonyi Jánosnak, Fellegi Tamásnak, Pintér Sándornak, Hende Csabának, de még az agrárügyeket bonyolító Fazekas Sándornak is (11 kormánytagból hétnek).

A parlamentben 85 jogász van, minden ötödik képviselő jártas a jogban. Az elszámoltatáshoz jogi diplomával a zsebében látott neki Papcsák Ferenc, majd vette át a feladatot Budai Gyula. Ahhoz is kell valami különleges felkészítés, hogy valaki el tudja vezetni a Házat, jogász Szili Katalin, az volt Áder János is, és most Kövér László, igaz ő valamilyen rejtélyes ok miatt a képviselő profilja szerint tavaly december óta váltott, és nem használja a doktori címet a nevében. Azt nem használja Lázár János sem, pedig megtehetné ő is. És ki ne tudná, hogy az alkotmányíró Szájer József is jogász, ahogyan végül Deutsch Tamás is az lett.

Az Orbán által favorizált agrár- és mérnökfronton nem ennyire jó a helyzet. A kormányban senki sincs, aki ilyen végzettséggel rendelkezne, persze Orbán sem említette, hogy mindenkinek miniszternek kellene lenni.

A parlamentben már természetesen van dolgos mérnökember, nem is kevés, de persze kevesebb, mint jogász. Kettészedtük a mérnököket és azokat, akik agrárképzésben vettek részt. Előbbiből 45-öt találtunk. Elég tágan értelmezve az agrárkategóriát, például az Erdészeti és Faipari Egyetemen végzett földmérőt is belevettük, 26-ot találtunk. Ezt sosem késő elkezdi, a L. Simon László például 2008-ban végzett a Károly Róbert Főiskola mezőgazdasági karán is, majd hihetetlen tempóban elkezdett felhalmozni ingatlanokat a Velencei-tónál. És van egy rossz hírűnk is Orbán Viktornak: az agrárképzés sem garancia mindenre. Veres János például az első diplomáját általános agrármérnökként szerezte, aztán lám, mi lett belőle.

Változnak az idők, nem az van már, mint 30 éve, amikor szinte futószalagon gyártotta az állam boldog-boldogtalanból a jogászokat, lehetett sejteni, hogy nem lesz ennek jó vége. Most aztán ki lehet tenni a megtelt táblát, ami hely van, az elkelt, tessék keresni valami tisztességesebb megélhetést.

Súlyemelőedzőből például csak egy van a parlamentben.

65 komment · 4 trackback

Címkék: orbán jogász

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselofunky.blog.hu/api/trackback/id/tr714084304

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rogán Antal életrajza 2012.02.09. 16:42:25

Rogán egyéves pénzügyi ügyintézői szakmai gyakorlattal lett Budapest V. kerületének polgármestere, és ezzel a tudásával megy tárgyalni az IMF-hez. Tényleg az a jó az országnak, ha nem három felkészült gazdasági szakembert, hanem egy jogászt és két párt...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.02.09. 16:41:51

Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám mind MSZMP-s, mind "demokrata" múltja alatt jó pénzt kapott azért, hogy igazgatott, elnökölt, kurátorkodott és tanácsot adott. Céget nem vezetett, pénzét sose kockáztatta,...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.02.09. 16:41:15

Orbán szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegmanipuláció trükkjeit is ügyesen alkalmazza, ám mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett. Mihez ért az ELTE-n huszonnégy év...

Trackback: Újratervezés 2012.02.09. 16:09:09

   Szabó Máté ombudsman szerint sérülnek a felsőoktatási felvételi előtt álló fiatalok jogai, mert a feltételek változása miatt mindössze két hetük maradt arra, hogy újragondolják lehetőségeiket, és "életre szóló döntést hozzanak" (hvg.hu, 2012.02....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.02.09. 16:00:49

Nem keretszámokkal kéne "ösztönözni" a mérnökké válást, hanem az ipar össze nem omlasztásával (meg nem taposásával) és ezzel párhuzamosan a politikusokénál magasabb mérnöki fizetésekkel. ;-)

2,4-2,7 2012.02.09. 16:05:56

csak a tényeket:
-akár jó ez, akár rossz, a politikai elit jelentős része jogász-ez tény
-ha nem lesz/lenne államilag támogatott jogászképzés,akkor a félmilliós családi jövedelmek alatti szintről SENKI nem tudna jogásznak tanulni
-a félmilliós jövedelműeknek az 16% egykulcsos igencsak kedvező
KÖVETKEZTETÉS: a jelenlegi kormánynak/pártnak hálás jogásznemzedék jön létre

Ezért még felvetés szintjén is arcátlan hozzáállás, hiszen eddig még mondhatták/védekezhettek azzal, hogy van 100 támogatott hely (persze ez is csak porhintés, nincs esélyegyenlőség!)

De most megmutatta az igazi arcát és törekvéseit a párt - és mint egy minden hústól megfosztott koponya röhög a szemünkbe

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.02.09. 16:07:16

Hiába, a konkurencia ellen tenni kell ... A számolni tudó, gazdasághoz értők meg végképp feleslegesek. A végén még felbátorodnak és ötletelni kezdenek, pedig abból már most is van bőven ...

Kutchek (törölt) 2012.02.09. 16:13:23

"A parlamentben 85 jogász van, minden ötödik képviselő jártas a jogban."

A mondat első részét nem vitatom. A második fele már erősen kérdőjeles.

spontan · http://erdekessegek.info 2012.02.09. 16:23:55

A jövő parlamentje mérnökökből fog állni. Talán jobban csinálják majd a dolgokat, mint a jogászok.

rocksztar 2012.02.09. 16:23:57

tényleg nincs szükség ennyi jogászra, ez az igazság...

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2012.02.09. 16:32:16

@Frady Endre: meg nem mélyen nyomott tervezési díjakkal.
(a cégnél két ember elégedett a fizetésével: én a főnökével, ő pedig az enyémmel)

Iustizmord 2012.02.09. 16:41:28

megértem. a mostani jogszabályokra én se lennék büszke, mint kodifikátor.

Mifolyikitt? 2012.02.09. 16:46:27

Igen, egyértelmű A saját elitjüket akarják kitermelni, saját bírókat, ügyészeket, jogászokat. Lásd a katolikusok hátszelét ezen a téren című Index cikket is. Az országot megszállják, és aki nem az ő táboruk, azt majd másodrendű állampolgárként a szar melóra nevelik fel. Ők meg uralkodnak. Undorító ez a banda. Ha a Fidesz ellenzékben lenne, akkor most micsoda cirkuszt rendezne emiatt, fröcsögne össze-vissza.

puszták éhes vándora 2012.02.09. 16:46:28

Moldova Gy. után szabadon: Dr. Magyarország....

dipl-o-mata 2012.02.09. 16:56:54

Azt azért tegyük hozzá, hogy az elmúlt rendszer "jóelvtársainak" jogi diplomái általában úgy születtek, hogy a párt/KISZ-titkár áttelefonált az Elte-ÁJK-ra, hogy azonnal küldjenek át egy diplomát.Ezek az emberek a szakvizsgát már sosem szerezték meg és sokan hajlamosak elfelejteni az Elte-nek ezt a "diplomagyár" funkcióját, mindenki csak rázza a keresztfát, hogy milyen komoly intézmény.Egyébként most is lehet valami stikli ha már az Eltés Klinghammer kislányát odaültették Scmitt Pál mellé bohócnak, úgy, hogy a csaj nem tud egyszuszra elszámolni 15-ig.

tengier1 2012.02.09. 16:58:02

Kár nyígni azon,hogy kevesebb támogatott jogász hely lesz. Nem túl produktív népség.(megjegyzem a közgaszdász se,azt max másoddiplomának engedném). A primer értékelőállításra kell fókuszálni, és fájdalom,de ezek az agrárium,és az ipar szakemberei.

Globetrotter2014 2012.02.09. 17:01:31

Na igen, az önmagában vicc hopgy kis országunkban minden jogász (és orvos) doktornak hívhatja magát egy sima alapdiplomára (és van lejjebb, ugyanezt mondhatják el magukról a gyógyszerészek is).

Nagyon jól néz ki hogy dolgos favágókat ültetünk be a parlamentbe, de jogalkotást, alkotmányos rendet, jogi alapelveket, politológiát az erdészetin nem tanítanak.

Eleve egy vicc hogy közvetlen munkanélkülire fogunk gyártani agrármérnököket mert valaki elfeljetett valóságfürdőt venni...

AnnaKarenina 2012.02.09. 17:13:53

@tengier1: A jogi és a közgazdasági a két legjobb általános diploma, amivel nagyon sokféle munkát lehet végezni, sokféle helyen lehet dolgozni. Ezt a lehetőséget nem kellene elvenni az emberektől, főleg nem a tehetséges, ám nem tehetős fiataloktól. Ha Orbánék idején valami hasonló működik, ma kőbányában dolgozna. De hagyjuk az álmodozást, te is, mert mi a jó fenét kezdenek úgy általában a mérnökök és az agrármérnökök Mo.-on. Már írták, se ipar, se mezőgazdaság. Ez nagyon össze-visszabeszéd és szándék a kormánytól a jövőtervezést illetően, értelme nincsen, embereket viszont megnyomorítanak pl. ezzel is. A hasznosság meg nem csak abból van, hogy valami fizikailag létrejön, ld. magasszintű szolgáltatások (informatika, idegenforgalom, ilyesmik).

tengier1 2012.02.09. 17:17:43

@AnnaKarenina: Akkor felvilágosítanálak kicsit. Ma magyarországon a húzóágazat az agrárium, csak rengeteg képzetlen ember dolgozik benne, ezért a családi gazdaságok sajna sokszor tönkremennek.Azt meg honnan veszed,hogy mérnökökre nincs szükség? ha nam tűnt volna fel azért az országban még vannak gyárak,üzemek,vállalkozások. Üss már fel egy álláshirdetést. Ja,és a közgazdász diploma egy rakás....

iparterves 2012.02.09. 17:24:41

@AnnaKarenina: Na, éppen ezért kell eltűnniük.

Na, nem kell félni, nem végleg.

Egy-két év és megint lesz normális képzés.

Csak addig kibírni annak a pár ezer gyereknek nehéz lesz.

iparterves 2012.02.09. 17:26:41

@tengier1:

Köszi, ez jólesett.
Az agráriumban sok a képzetlen. Meg a munkanélküli. Meg a zsellér. Meg a kizsákmányolt. Meg az, aki semmi adót nem fizet. Meg, aki azt hiszi, az agrárium - amely már évtizede mindenütt csökkenő outputtal jelentkezik, lásd: Franciaország - a minden.

AnnaKarenina 2012.02.09. 17:26:53

@tengier1: Milyen családi gazdaság az, ahol képzetlenség miatt mennek tönkre? Magyarországon a nagyüzemi termelésnek van hagyománya, kultúrája és eredményessége, amit régen a nagybirtokok, azt később a TSz-ek remekül csinálták. A családi gazdaság drága és nem hatékony, ráadásul röghöz köti a családot. Tudomásom szerint az EU-szerződésünk eléggé bekorlátozta a mezőgazdasági termelést, így nem tudom, hogy a korábbiakhoz miben, hogyan húzóágazat.
A közgazdaságtan, a jog pedig mindenféle vállalkozásnak elkél ma is.
Amúgy is úgy van, hogy aki jogász szeretne lenni, nem valószínű, hogy a matematika, fizika és kémia iránt érdeklődik. Majd az érdeklődés is mesterségesen lesz felkeltve?:)
Vagy mint régen, mehetnek papnak a jófejű, ám szegény fiatalok? Hurrá! Ez az ország megérdemli a sorsát.

AnnaKarenina 2012.02.09. 17:28:07

@iparterves: De hogy jön ahhoz bárki, hogy éveket vegyen el valakinek az életéből, és főleg ilyen fontos éveket? Aljasságnak tartom.

iparterves 2012.02.09. 17:32:01

@AnnaKarenina:

Ez az a kérdés, amire mindenkinek válaszolnia kell.

A választ pedig egy X-szel is megadhatja majd.

Akos_Holland 2012.02.09. 17:36:06

@tengier1: ne haragudj, te ki vagy te, hogy leszolod a jogaszokat es a kozgazdaszokat. Csak azert, mert valaki nem mernokkent vagy ketkezi munkaskent dolgozik, nem tud erteket teremteni? Mifele hozzaallas ez? Es ezt attol fuggetlenul mondom, hogy a keretszam ennyi vagy annyi.

Az, hogy mely kepzeseket hirdetnek meg allami tamogatassal, a kormany hataskore, es ha ugy tekintik, hogy Magyarorszag versenykepesebb tud lenni tobb tamogatott mernoki es agrar egyetemi hellyel, hat legyen. A problema azonban nem ebben rejlik, hanem abban, hogy a kormany az egyetemi letszamok meghatarozasakor gyanusan nem piaci elvarasok alapjan dontott, hanem a 'ki kinek a haverja' alapon.

Tovabbi pofatlansag, hogy - bar sokan hajlamosak elfeledkezni errol - a Fidesz nem is olyan reg meg nepszavazason erositette meg a tandijmentesseget (mert azt ugye senki nem vitatja, hogy tandij bevezeteserol van szo).

Ha en most lennek 18, huznek kulfoldre tanulni: 1: ugyanannyiba kerul; 2: az oktatas minosege sokkal jobb.

tengier1 2012.02.09. 17:37:13

@AnnaKarenina: Olyan szakma,hogy közgaszdász, önmagában értéktelen,mint ahogy általános orvos,jogász,stb sincs,szakosodni kell. Csak egy közgazdásznak nincs hova,mert nincsenek szakmai alapjai. Túlértékelt szar urbánus képzés. Neoliberalista csökevény.

iparterves 2012.02.09. 17:41:15

@tengier1: Ja, hogy így!

Az egészen más!

"Neoliberalista" ( helyesen, agrárius ura: neoliberális ) csökevény.

Az orvos is az, meg a hülye menedzser - kivéve az agráriumban dolgozót.

tengier1 2012.02.09. 17:41:42

@Akos_Holland: Biztos kapkodnának utánad a külföldi egyetemek, ha ha, ahhoz beszélni kéne nyelvet. Láthatólag a magyarral is gondjaid vannak,mert nem értetted meg mit akarok mondani. Akkor ismétlem: elsődleges érték előállításban,majd a másodlagos hozzáadott árték teremtésben nem vesznek részt.

AnnaKarenina 2012.02.09. 17:42:09

@tengier1: A vállalatoknál, a bankokban, az adótanácsadóknál, az adóhivatalnál stb. nincsenek is közgazdászok, ugye? A piaci folyamatokat nem kell érteni, ugye?
Persze igazad van, mert ma látszik, hogy ehhez valóban nem kell szakértelem, csak az a baj, hogy a gyakorlat azt mutatja mégsem ártana érteni hozzá. Ja, és vannak konzervatív elméletek, meg közgazdászok is. :)

Akos_Holland 2012.02.09. 17:42:41

@tengier1: 'urbanus'? ez alatt mit ertesz? Nagyobb telepuleshez kapcsolodo? Fogalmi zavarban vagy?

neoliberalista? megfogalmaznad, mitol 'neo' ? mi a kulonbseg a liberalista es a neoliberalista kozott?

Ahogy Arisztotelesz mondta: elobb tanulj meg logikusan fogalmazni, majd aztan vitatkozom veled.

iparterves 2012.02.09. 17:44:51

@Akos_Holland:

Az urbánusnak egyszerű értelme van: nem magyar.

Az előállítást sem nevezi az agrárius termelésnek, mert összetettebb a folyamat.

Ahogy látom, az Új Magyarország, a Népi Világ hívével van dolgunk, aki nem ismer kegyelmet.

Akos_Holland 2012.02.09. 17:46:46

@tengier1: meg most sem ertem. De lehet, hogy nem a befogado fellel van a gond. Mi a masodlagos hozzaadott ertek? Az elsodlegesen, gondolom, azt erted, hogy termofold, ketkezi munka. Na es a masodlagos? Termeles-iranyitas? Racionalizalas? Tervezes? Es ebben miert nem vesznek reszt? Tudod, logikus fogalmazas. Gyakorold!

Akos_Holland 2012.02.09. 17:50:23

urbanus (latin) Városi (forras: idegen szavak ertelmezo szotara, meszotar.hu)

tengier1 2012.02.09. 17:51:06

@Akos_Holland: nem én fogom neked elmagyarázni a különbséget a két féle liberalista között. De hagyományos mondjuk Kossuth, neo pedig Kóka-Gyurcsány-Kunce vonal. Ha akarod érted, ha nem nem.

tengier1 2012.02.09. 17:55:40

@Akos_Holland: A tankönyv szerint: szekunder érték hozzáadás. Mikoa a primeren előállított borsóból a gyár konzervet készít, és az az asztalodra kerül. Tercieren(harmadlagosan) a jogász megírja a szerződést a gyár,meg a tesco között,hogy tudj vásárolni.

dirige 2012.02.09. 17:56:30

@Frady Endre: Bocsesz, Te tudod, ki a mérnökkamara elnöke? Lehet, hogy tévedek, de egy kormánytól nem túl távol álló hölgy? Én nem szavaztam rá, nem vagyok mérnök...

Akos_Holland 2012.02.09. 17:56:45

@tengier1: tehat a liberalizmus es a neoliberalizmus magyar fogalmak. Viszont meg mindig nem ertem.

Na jo, lassuk, mit mond az ertelmezo szotar:
liberalismus (latin) Szabadelvűség.
liberalisatio, onis f (latin) Liberlizálás, korlátok megszüntetése, tilalmak, korlátok feloldása, szabadabbá tétel.

Wikipedia: A liberalizmus, más néven szabadelvűség, gondolatok széles spektrumán alapuló eszmerendszer, amelyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg mint legfontosabb politikai célt.

A neoliberalizmus a gazdasági liberalizmus egyes doktrínáinak a címkéje (...) A neoliberalizmus kifejezés az 1970-es években keletkezett többek között Joseph Stiglitz és Milton Friedman nézetei kapcsán. A neoliberálisok megengednek bizonyos állami beavatkozást, például a központi bank által mesterségesen magasan tartott árfolyamot, amit a libertariánusok elutasítanak.

A magyar wikipedia egy kicsit ertelmezhetetlen, igy hat itt az angol:
Neoliberalism is a contemporary form of economic liberalism that emphasizes the efficiency of private enterprise, liberalized trade and relatively open markets to promote globalization. Neoliberals therefore seek to maximize the role of the private sector in determining the political and economic priorities of the world.

Akos_Holland 2012.02.09. 17:57:57

@tengier1: magyaran, ha a jogasz nem irna meg a szerzodest, a konzerv a gyarban maradna (es nem kerulne az asztalodra)

tengier1 2012.02.09. 18:00:45

@Akos_Holland: remélem azért saját gondolataid is vannak,értelmező szótár, és wiki nélkül is. Ne adj isten intuícióid?

tengier1 2012.02.09. 18:02:20

@Akos_Holland: biztosan így történne, valszeg mind éhen halnánk jogászok nélkül,és csak bámulnánk a konzerv hegyeket.

Akos_Holland 2012.02.09. 18:02:57

@tengier1: tehat a tankonyved szerint primer ertekteremtes pl. a faanyag kitermelese (favagas), szekunder ertekteremtes a faanyag feldolgozasa (pl. papir vagy hazepiteshez gerendak). Akkor a mernok hova valo? Tercier? Epp mint a jogaszok?

Akos_Holland 2012.02.09. 18:06:20

@tengier1: lehet, de azokat semmikepp sem fogom megosztani veled. Epp eleg szorakozas pentek hatkor, hogy hulyet csinalok beloled :)

Az intuicio pedig azt jelenti, hogy az erzesbol mondasz velemenyt, nem pedig tenyekre alapitva

Akos_Holland 2012.02.09. 18:07:20

@Akos_Holland: jah, hogy meg csak csutortok ven :)

tengier1 2012.02.09. 18:08:57

@Akos_Holland: nem pazarlom tovább,az időm rád.Hülye vagy b+

Akos_Holland 2012.02.09. 18:09:53

@tengier1: hiszen meg mindig itt vagy. na menj mar

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.02.09. 18:14:47

Pénteken aláírják a Ryanair és a Budapest Airport közti megállapodást – jelentette be Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója. Azt mondják, a magyar állammal is sikerült megállapodniuk, és támogatást kapnak a budapesti járatokért. Azt egyelőre sem az ír cég, sem Magyar Turizmus Zrt. nem közölte, hogy mennyit és milyen feltételekkel.
Most akkor mi van, külföldi légitársaságot támogatunk, a Malévet meg veszni hagyják?

Ki, miért és hogyan csődöltette be a Malévot Orbán elvtárs?
Bóvlisták ilyenek vagytok!

Dinkainka 2012.02.09. 19:15:50

Orbán Viktornak nincs szakvizsgája.
A Parlament által hozott törvények minősége csapnivaló.
Ellentmondásos, időben visszaható, néha agyonszabályozott, néha hiányos törvények.

irodai gerilla 2012.02.09. 19:41:08

Hát, bízom benne, hogy utánpótlás híján felértékelődik a meglévő diplomám. Igencsak jól járt ezzel a lépéssel a jogász klikk...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.02.09. 19:53:59

@dirige: Én se szavaztam. Tudod, az a mérnök, aki dolgozik, az nem ér rá szavazósdit játszani. Amúgy anno ő romboltatta le a kedvenc MAFC pályámat a sosemvolt világkiállítás kedvéért. Amúgy az utolsó pillanatig tagadták a rombolás lehetőségét, majd azt, hogy sosem építik rendesen újjá. Ez egy ilyen ország... :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.02.09. 19:56:34

@nagypapi: Ebben az országban fordított arány van az adott munka társadalmi hasznossága és az érte kifizetett bér között. Lásd. tanárok, orvosok, mérnökök vs. auditorok, brókerek, bankárok, celebek, politikusok...
Na, többek között ezért sem lehet igazságos az egykulcsos adó. ;-)

afalujegyzője 2012.02.09. 19:59:47

1. Fél a FIDESZ, mert az előző egypártrendszer (MSZMP) alapjait is - mások mellett - egy jogász szakkollégium kezdte ki. Ha nincs jogászképzés, nincs szellemi műhely, nincs, aki jogi ismeretek/eszközök birtokában megingassa az újabb egypártrendszert (FIDESZ - "gyakorlatilag nincs ellenzék")

2. A mai jogászok tudják, kinek köszönhetik a pozíciójukat. Az idősebb bírókat, akiknek már nincs veszítenivalójuk így egy politikussal is szembe mernek szállni elküldik nyugdíjba, újat nem képeznek, így az ügyészség után ide is csak megbízható pártkáderek, és esetleg azok utódai kerülhetnek. Az egyéb jogászokkal meg azt csinál a párt, amit éppen nem szégyell, ha nem állnak be a sorba :(

3. A nép főzheti magának a pálinkát, hogy szabadon elhülyüljön.

4. Lehetetlenné teszik sok embernek a felsőoktatást, ezért a tehetségesebb és vállalkozóbb kedvű fiatalok világgá mennek, itthon meg marad a birka nép, akinek azt dumálnak be, amit akarnak.

5. Olyan tehetségtelen pártkádereket helyeznek vezető pozíciókba (pl. az oktatásnál maradva a középiskolák igazgatóit is most cserélik százasával), akik nem fognak önálló véleményt alkotni a kenyéradó gazdával szemben. Tudják, hogy képességeik alapján alkalmatlanok a pozíciójukra, ezért nem ugrálnak, csak buzgó végrehajtói lesznek a pártutasításoknak.

Szép új világ ... Az idősebbeknek nincsenek hasonló emlékei pár évtizeddel ezelőttről???

bertrollnok 2012.02.09. 20:02:01

Kekeckedhetnek, de aki körülnéz a világban, az láthatja, hogy az ipar, a k+f megdöglik/kizsigerelődik jogászok nélkül.

A bank meg majd agrármérnököt fog alkalmazni. Adózni is egyszerű lesz, egy könyvelőnek, számvizsgálónak sem kell közgazdász diploma. Szép világ.

Majd betiltják a közgazdaságtan-oktatást is, meglátjátok. Csak olyan könyvből szabad majd tanulni, amit meg sem írtak.

Mérnök vagyok.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.02.09. 20:02:04

@iparterves: A MAFC-ban focista voltam (4 évig az első csapat csékája is), de kosaras is voltam, csak az még általános iskolás koromban.
Amúgy egyszer (2003 v 2004 nyarán) egy hónapra kölcsönben dolgoztam az Ipartervben, ahol épp a paksi atomerőmű földrengésre történő megerősítését tervezték gőzerővel... :)

Mocskos Állat 2012.02.09. 20:03:54

Én természettudományos végzettségűként azt mondom, hogy egy nagy hülyeség, hogy most felvesznek sok ezer kényszerből a jog vagy közgáz helyett mérnöki szakra jelentkező fiatalt. Aki sok-sok évig nem tanul magas szinten matematikát, fizikát, csak éppen hogy, mert mondjuk jogra készült, az még a kettesre sem lesz esélyes egy komolyabb mérnöki szakon. Oda nem elég a matek fakultáció, a gimnáziumokban tanított matematika és a mérnöki szakokon követelt anyag közt hatalmas a szakadék.
És a középiskolák nagy része kijelenti, hogy nekik az érettségire felkészítés a feladatuk, nem az egyetemre felkészítés.
Már most is nagy része kihullik a műszaki szakokról a hallgatóknak, aki mintatanterv szerint halad, az olyan, mint a fehér holló.
Mérnököt képezni nem 4-5 év alatt lehet, hanem 10 év alatt.
Ha gyorsan akar mérnököket Orbán, akkor hozasson pár ezret Kínából és Indiából. Ha az Ázsiába települő multiknak megfelelnek, akkor ide is jók lesznek.
Magyar mérnök meg nem terem parancsszóra.

Továbbá jogászokra igenis szükség van.
Lehet, hogy ha már nem lesz ennyi képezve, akkor felemelhetik a szolgáltatási díjaikat, a tiszteletdíjat stb.
Akkor meg majd amiatt sír mindenki, hogy mennyibe kerül egy jó jogász, miért nem képeznek belőlük többet, hogy nőjön a verseny.
A jogász szak egy elit szak mindenhol a világon. Marha jól keresnek, a gazdaság működésének szerves részét képezik, cégek tömegével foglalkoztatják őket.
Magyarországon persze minden félresiklott: az orvos alulfizetett, a jogászban a csúcs a celeb ügyvéd.

Azon senki sem lepődik meg, hogy miért kell olyan magas művészeti és bölcsész állami finanszírozott keretszám.

Eddig csak diploma után léptek le külföldre a fiatalok, most már érettségi után elmennek innen és már vissza se térnek, mert egy külföldi egyetemen rájönnek, hogy a világ többet tartogat nekik, mint Magyarisztán.
Ausztria, Hollandia, USA, Anglia, ők fognak jól járni a képzett fiatalokkal.
Ja és külföldön egyetem mellett lehet normális munkát vállalni, amiből meg is lehet élni, nem diákmunkás, fillérekért gürcölés, mint itthon.

iparterves 2012.02.09. 20:03:59

@tengier1: A végső nagy érv.

Nem értették meg sem a közgazdasági mondanivalóját, sem a társadalmit.

Szörnyű egy népség.

Leváltani!

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2012.02.09. 20:04:22

Csak Budapesten 6000 ügyvéd van. Ez elég kevés! :( Mérnök meg mezőgazdasághoz értő ember minek legyen? Még a végén ha lassan is de kijutnánk a szarból azzal amink van, a földünkkel (kérdés az még meddig marad...)

Mocskos Állat 2012.02.09. 20:16:25

@bertrollnok: Jogászokra, közgazdászokra égető szükség van mindenhol a világon. Az arányokon lehet vitatkozni, de szükség van rájuk egy jól működő gazdasághoz. És halkan megjegyzem, hogy válság idején is...
Sok kocka, mérnök, természettudományos végzettségű úgy csinál, mintha nem ezen a világon élne, azt hiszik minden úgy működik, ahogy ők elképzelik.
pl. Van egy amerikai cég, ami kutatási szerződést köt egy magyar céggel.
Egy mérnök úgy áll hozzá, hogy úgysem lesz semmi probléma, minek nekünk magyar jogász. Aztán jön egy gebasz és az amerikai cég leperli a gatyát a magyarokról, mert nekik autista agyukban nem állt össze, hogy világ nem úgy működik, ahogy elképzelték.
Azt is megnézem majd, hogy a fellendült magyar ipar hogy lesz meg könyvelők és logisztikusok nélkül. Ugyanis ők is közgázos vonalon tanulnak...

A másik, hogy mérnök és mérnök közt hatalmas különbségek vannak.
Villamos, gépész, vegyész, agrár, kertész, mérnök-menedzser? Ég és föld a különbség köztük.
Valaki levizsgázik lóból meg birkából agrármérnökként, mint kezd vele a magyar ipar? Mert a mezőgazdaságban nem kell ennyi agrármérnök, amennyit most képeznek. Akik családi vállalkozása van, földjei, annak lesz munkája, a többi meg mehet Hollandiába, Dániába traktorosnak.

Mocskos Állat 2012.02.09. 20:22:10

@nemzetikonyves: Az agráron végzettek sem dúskálnak a munkalehetőségekben, mert akinek a családja rendelkezik földekkel, az tud hova menni, a többi meg földhivatalba, mezőgazdasági szakigazgatásba, vízügybe, környezetvédelmi igazgatásba akar bekerülni aktatologatónak, köztisztviselőnek.
Elárulom, hogy egy agrár egyetemen már a konkrét mezőgazdasági termeléssel foglalkozó szakok vannak kisebbségben. A többi pénzügy-számvitel, igazgatás, vidékfejlesztés stb ami jórészt jog, közgáz, menedzsment keveréke, de egyikből sem olyan mélységben, hogy érne valamit.

Mocskos Állat 2012.02.09. 20:32:50

@Akos_Holland: meg az, hogy az ELTE mellett a Pázmány kapott még állami keretszámot a jogászképzésre, az is picit gyanús. Csak nem azért, mert KATOLIKUS egyetem?
Egyházi egyetemen eleve nem indítanék állami férőhelyet...

combo 2012.02.09. 21:34:15

Nem tudom, nekünk azt tanították anno földrajz órán középsuliban, hogy minél fejletlenebb egy ország, annál nagyobb a mezőgazdaság GDP-ből való részesedése. Azóta változott valami? Ráadásul én sem látom, hogy ez hogyan fogja kirántani az országot a csávából, amikor lassan már a Grönlandon is lehet paradicsomot termeszteni. (A modern, versenyképes mezőgazdaságba nem kell annyi élőmunka, így a képzetlenek felemelése is álom.)

A mérnökképzés támogatandó.

Megjegyzem, hogy az ilyen radikális változást legalább 2 évre előre illik bejelenteni, mert aki középsuliban olyan fakultációt választott, ami a jogra készíti elő, nem fog tudni emelt szinten érettségizni fizikából (pl. építészmérnök képzéshez).

Peterpapo 2012.02.09. 23:15:19

Annyira vicces (természetesen a viccest pikírt hangsúllyal mondom), hogy azon vitatkoznak itt egyesek, hogy melyik szakma fontosabb a másiknál. Tipikus magyar mentalitás. "Mi magyarok többet érünk bárki másnál, és ha nem így gondolod, akkor te nem vagy magyar." Be kellene látni, hogy mindenki munkája fontos. Az orvosé, mert meggyógyít, ha beteg vagy, a jogászé, mert megvéd, ha bajba kerültél, a buszvezetőé, mert nem kell mindenhova gyalog menned, a takarítóé, szemetesé, mert, ha nem lennének, akkor belefulladnál a koszba, és sorolhatnám. Nem kellene egy ügyintézővel úgy beszélni, mintha a seggedből rántottad volna ki, mert a neved előtt van plusz két betű, vagy a nyomorult kis családi céged ügyvezető igazgatója vagy. Tessék tisztelni a másik munkáját, mert ha nem lenne, csinálhatnál mindent magad.

Akinek nem inge ne vegye magára, amiket írtam, és persze tisztelet a kivételnek, aki eddig is így gondolta.

Peterpapo 2012.02.09. 23:17:11

Ja és amit Viktor mond az mind csak orbanlegend.

Peterpapo 2012.02.09. 23:21:01

És még valami:

A tudós nem lehet meg mezőgazdasági munkás nélkül, mert éhen halna, a mezőgazdasági munkás meg tudós nélkül ma is egy fabottal művelné a földet.

mrgumby1 2012.02.10. 13:37:13

@tengier1: majd megmondom az ügyfeleknek, miután a pénzükhöz juttattuk őket, vagy segítettünk nekik a vállalkozásuk további működésében, esetleg, a hamis vád alóli felmentésükben, hogy ennyi volt, máskor oldják meg maguk. fasz.

mrgumby1 2012.02.10. 13:42:19

@tengier1: amit előbb írtam, az a közvetlen hatása. a közvetett az az, hogy ha a jogban jártas emberek nem rendeznék jogszabályokkal az élet különböző területeit megfelelő színvonalon, és látnák el megfelelő garanciákkal a különböző területeket, akkor bizony nagyon csodálkoznál, hogy hiába vágtad ki azt a nagy halom fát, ha lebunkóznak és elveszik tőled. vagy eladod, de nem fizetnek ki. vagy a rossz minőségű körfűrész felrobban a kezedben. stb.
süti beállítások módosítása