Képviselő Funky

Az Index seggrepacsi-ügyi szakblogja.

Bemószerolásokat, életveszélyes fenyegetéseket, trükköket és főleg jó tippeket a kepviselofunkyKUKACgmailPONTcom cimre várunk.


Az igazi Képviselő Funky

Friss topikok

Címkék

Linkblog

Őrületes sajtóközlemények: a friss házas

2009.03.11. 14:19 K. Funky

Nekünk eddig fogalmunk sem volt, miért léteznek külföldi magyar intézetek, azon kívül, hogy segítségükkel magyar "művészek" vakációzhatnak egy kicsit mindenfelé. K. Funkynak elég pontos információi vannak arról, hogy hány embert érdekel a világ pezsgő metropoliszaiban a hivatalos magyar kultúrpolitika, egyszer majd írunk erről is.

Most viszont inkább arról, hogy rájöttünk, valójában miért léteznek ezek a helyek. Mert a sajtóközleményeikből olyan értékes információk derülnek ki, mint például hogy Ecsedi-Derdák András megházasodott, amikor legutóbb ránéztünk, még csak Derdák volt. Gratulálunk neki. Másrészt pedig azért, hogy olyan király arcok, mint Arató "Zuschlag" Péter is felléphessenek valahol. Harmadrészt pedig az ilyen sarkantyúpengetős sajtóközleményekért.

Toborzó huszártánc, csárdás és magyar verbunk bemutató Párizsban a szabadságharc emlékére

A kor sarkantyúpengetős, bokázó katonatáncaiból tart bemutatót a Párizsi Magyar Intézet az 1848/49-es szabadságharc emlékére. Novák Ferenc etnográfus, a Honvéd Együttes vezetője szakmai magyarázatával, történelmi múltidézésével színesíti a rendezvényt, valamint köszöntő beszédében megemlékezik a szabadságharcot előkészítő reformkorról, amelynek eszméi lehetővé tették a polgári átalakulást. Az esten beszédet mond Arató Gergely, az OKM államtitkára. A PMI, amely az elmúlt években alapvetően a francia közönség felé fordult, évente csak két magyar nyelvű rendezvényt tart, ezek közül a március 15-i megemlékezés az egyik.

Az ünnepi rendezvénysorozat már március 13-án megkezdődik, az immáron hagyományossá vált, zömmel franciákat vonzó, és mindig teltházas magyar táncházzal, majd másnap este folytatódik a hivatalos ünnepi megemlékezéssel. Ecsedi-Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) igazgatója a Merkati zenekart – Gyenis Katalin (ének), Eredics Júlia és Ertl Péter (tánc) –, illetve az Óbudai Népzenei Iskola igazgatóját Kobzos Kiss Tamás szólistát, a „Magyar Művészetért", a „Tinódi díj“ és a „Magyar Örökség” díjak nyertesét kérte fel a 14-i est előadójának. A program ízelítőt ad a forradalom és a szabadságharc dalaiból. A népi emlékezetben megőrződött dallamok és a korabeli források felhasználásával idézik fel a magyar történelem e dicső korszakát. Bemutatják a kor magyar táncait: a toborzó huszártáncot, a csárdást és a magyar verbunkot, amely egyes magyar vidékeken mind a mai napig a tánctudás legmagasabb fokát képviseli.

A magyar nemzeti ünnep hivatalos megemlékezései során természetesen sor kerül az emléktáblák megkoszorúzására is. Kossuth Lajos emléktáblája a párizsi Kossuth téren található, amelyet 1957-ben, francia kormánydöntés alapján kereszteltek át Kossuth térre. Akkoriban ugyanis itt volt a francia Kommunista Párt székháza, amely előtt az 1956-os magyar forradalom melletti párizsi szimpátiatüntetések zajlottak. Az emléktáblát az 1848-as forradalom 150. évfordulóján az Emberi Jogok Magyar Ligája helyezte el a téren. Itt, és Teleki Blanka sírjánál a Montparnasse temetőben a Magyar Köztársaság nevében Nikicser László nagykövet helyezi el a megemlékezés virágait.

A 14-i ünnepi beszédek és program után Novák Ferenc, a Honvéd Együttes művészeti igazgatója, koreográfus, színházi rendező és etnográfus március 18-i előadásával újabb, ezúttal egyetemi közönséghez szól. Az INALCO (Keleti Nyelvek és Civilizáció Intézete) és a PMI rendszeresen, neves frankofón magyar közéleti személyiségek meghívásával rendezi meg a „forgó katedra” nevű előadássorozatot. Ennek keretén belül beszél Novák Ferenc a magyar tánc századairól, a különféle kárpát-medencei táncokról és ezek Európára gyakorolt hatásairól. Az előadást Eredics Júlia és Ertl Péter táncduója bemutatóval kíséri: a rendhagyó tánctörténelem-óra során korhű jelmezben illusztrálja a táncokat.  

Párizs, 2008. március 11.
Párizsi Magyar Intézet 

1 komment

Címkék: kulturpolitika arato gergely derdak andras

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselofunky.blog.hu/api/trackback/id/tr59996437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BrianBrian 2009.05.15. 04:19:26

Nem Péter az, Gergely. Vagy nem értem a poént?
süti beállítások módosítása