Képviselő Funky

Az Index seggrepacsi-ügyi szakblogja.

Bemószerolásokat, életveszélyes fenyegetéseket, trükköket és főleg jó tippeket a kepviselofunkyKUKACgmailPONTcom cimre várunk.


Az igazi Képviselő Funky

Friss topikok

Címkék

Linkblog

Tarlós István átnevezte a tízparancsolatot

2013.09.17. 10:16 Földes András

Tarlós István az utcaátnevezésekkel már jelezte, hogy a városvezetés számára több, mint Budapest mechanikus irányítása. Az azonban csak mostanában kezd világossá válni, hogy a főpolgármester nem csak kulturális szinten formálná újra a várost, hanem spirituálisan is megnyilatkozik, ha munkája azt kívánja. Ez irányú elkötelezettségét korábban már jelezte, amikor megfeddte a DK-s képviselőket azért, mert náluk gyanúsan sokszor nyílik ki az Ószövetségnél a Biblia, noha ő maga inkább az „Újszövetséget olvassa”.

Az olvasás szó itt persze megfelelő szerénységgel hangzik el, hiszen Tarlós nem csak olvassa a bibliai szövegeket, hanem újra is értelmezi azokat. Eredeti meglátásait még akkor is vállalja, ha olyan alapvető tételeket érintenek azok, mint a tízparancsolat.

„Vannak politikai közösségek, amelyek nem nagyon ismerik a Bibliát, de szívesen idéznek belőle. Azzal hízelgek magamnak, hogy én talán jobban ismerem. De bizonyos hírharangoknak szeretném ráirányítani a figyelmét a tízparancsolat pontjai közül a hetedikre. Kitalálják-e, hogy mi az? Az a „Ne hazudj!″ - mondta el hétfői, a Római-partról tartott sajtótájékoztatóján.

Tarlós István tanúságtétele új megvilágításba helyezi a Bibliát, mert a tízparancsolatnak ugyan felekezettől függően több változata van, de a hetedik a legtöbb helyen: Ne lopj!, ahol nem, ott pedig: Ne paráználkodj!

Ne hazudj! a legtöbb fordításban egyáltalán nem szerepel. De ha igen, akkor a 8. vagy 9. parancsolatként olvasható. Mindez azonban mindegy is, sosem késő felülbírálni évezredek tévedését, innentől a hetedik parancsolat márpedig az, hogy Ne hazudj!

Tarlós nem is a Bibliát olvasta?

Egy helyen valóban a hetedik parancsolat a Ne hazudj. Igaz, itt így szerepel: 

7. Ne hazudj, ha nem föltétlenül szükséges.

Ha erre hivatkozott a főpolgármester, akkor csupán egyetlen hibát vétett. A Bibliát összetévesztette Szilárd Leó parancsolataival. A baki nem olyan vészes, azt leszámítva, hogy Tarlós bájosan bumfordi terminológiájával Szilárd Leó is az az ember volt, aki esetében "inkább az Ószövetségnél nyílik ki a Biblia".

Már ha Szilárd a Bibliát forgatta volna, nem pedig számos találmányt jegyez be Einsteinnel, atomkutatásokat végez, részt vesz az atombomba feltalálásában, politikai közvetítőként küzd a háború ellen, biológusként tesz fontos felfedezéseket, és könyveket ír. Mindezeket főleg Amerikában, mivel Magyarországot már korán elhagyta, az ország tehetséges politikusai elől távozva.

Szilárd Leó tízparancsolata: 

  • 1. Ismerd föl a dolgok összefüggéseit és az emberek cselekedeteinek törvényeit, hogy mindig tudd: mit is csinálsz.
  • 2. Tetteidet egy méltó cél vezérelje, de ne azt kérdezd szüntelenül, hogy elérhető-e ez a cél. Céljaid modellek és mintaképek legyenek, nem pedig cselekedeteid mentségei.
  • 3. Úgy szólj az emberekhez, ahogy tenmagadhoz szólnál. Ne szavaid várható hatásával törődj, de embertársaidat se zárd ki saját világodból. Mert ha elszigetelődsz, elsiklik szemed elől az élet igazi értelme és elvesztheted a teremtés tökéletességébe vetett hitedet.
  • 4. Ne rombold le, amit magad nem tudnál megalkotni.
  • 5. Ne érintsd meg az ételt, hogyha nem vagy éhes.
  • 6. Ne kívánd, amit úgysem tudsz megkapni.
  • 7. Ne hazudj, ha nem föltétlenül szükséges.
  • 8. Tiszteld a gyermeket. Tisztelettel figyeld szavaikat és végtelen szeretettel szólj hozzájuk.
  • 9. Hat esztendőn át munkálkodjál. A hetedik esztendőben vonulj el magányba vagy idegenek közé, hogy barátaid véleménye ne tartson vissza attól, hogy az légy, amivé váltál.
  • 10. Gyengéd kézzel vezesd magad az életen át és bármikor légy készen eltávozni belőle, amikor a hívó szó elhangzik.

 

4 komment

Címkék: budapest tarlós istván biblia szilárd leó

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselofunky.blog.hu/api/trackback/id/tr405519520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gloyva (törölt) 2013.09.17. 12:15:18

Ha Tarlós tényleg ismerné a Bibliát - amit erősen kétlek - akkor tudná, hogy nem csak a tízparancsolat szerepel benne, hanem a hét főbűn is. És ha ezekről akár csak hírből is hallott volna, akkor talán tanúsíthatnak némi önmérsékletet is. Kapásból a DK-nak és az Indexnek mondott beszédéből süt egyfajta leereszkedő hangnem, ami ugyebár könnyen összeegyeztethető a kevélységgel. Ami pedig ezt a mondatát illeti "Azzal hízelgek magamnak, hogy én talán jobban ismerem." Hiúság. Ahogy a mondandóját előadta, főleg, amikor nekiment az Indexnek, abból meg sütött a Harag. Hétből három. Nem is rossz. Lehet, hogy a többi is megvan (irigység, torkosság, bujaság, jóra való restség), nem vagyok tisztában a magánéletével, és nem is érdekel. Bár lehet, hogy ő ezekről nem is tudott, mert ez az Ószövetségben szerepel.

funfun 2013.09.17. 12:15:19

Csak azért tévedett, mert ő az Újszövetséget ismeri mesteri szinten, a tízparancsolat pedig abban a részben van, amit a tudjuk, kik forgatnak.

Tyrion Lannister of Caster 2013.09.17. 12:15:19

Csak a számot tévesztette el, mivel a katolikus bibliafordítás verziója szerint a 8. parancsolat szól így: 8. Ne hazudj, mások becsületében kárt ne tégy!

Rézfánfütyülő fűzangyal 2013.09.17. 12:15:19

Azért annyit megjegyeznék, hogy az eredeti - mondjuk talán autentikusabb - tízparancsolat interpretációkban valójában nem a hazugság tiltása szerepel, hanem a hamis esküé (Ne tégy hamis tanúbizonyságot..). Ez azért egészen mást törvényt takar!
Bár Tarlós hivatalba lépésekor valami esküt tett, de hogy ez vonatkozik- e rá is, az kérdéses.
süti beállítások módosítása