Képviselő Funky

Az Index seggrepacsi-ügyi szakblogja.

Bemószerolásokat, életveszélyes fenyegetéseket, trükköket és főleg jó tippeket a kepviselofunkyKUKACgmailPONTcom cimre várunk.


Az igazi Képviselő Funky

Friss topikok

Címkék

Linkblog

Az utolsó kenet: Válságkalauz

2009.03.10. 15:12 Urbán Viktor

Ha Gyurcsány Ferenc meglátná, hogy édesanyja, Katus, levegőért kapkodva sodródik a Dunában, finoman felhúzná a nadrágszárát, leguggolna a parton, és paposan tagolva azt mondaná neki: "Katus, a hatályos vízügyi szabályozás értelmében azt javasolnám, hogy a kormány legutóbbi döntéseivel összhangban, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) tapasztalai alapján indított uniós program keretében érintsd össze a két tenyered, húzd a melledhez, majd még mindig összezárva told előre, egészen addig, amíg a karjaid ki nem egyenesedtek. Ekkor csuklóból fordítsd ki a két kézfejed, majd húzd hátra a karjaidat, végül a mellkasodnál ismét érintsd össze a tenyered, és így tovább. Mindeközben a lábaddal imitálj egy európai értelemben vett, a megyei munkaügyi központ kirendeltségén bejegyzett, az elmúlt négy naptári év során legalább 365 napig munkaviszonyban álló békát."

Mindezt egy kis kék füzetből tudom, a címe Válságkalauz.

"Hogy most aztán tényleg legyen okotok sírni", gondolhatta magában az együttérző reformkormány, amikor egymillió példányban kinyomtatta ezt a sajtpapírfüzetet. A cél hivatalosan - sajnos - nem a tömeges szopatás volt, hiszen ez nem pornókormány, pláne nem gangbangkabinet, hanem hogy közérthető formában nyújtsanak segítséget a válságtól megriadt embereknek.

Nem tudom, melyik buta jobbos kezdte először terjeszteni, hogy a Gyurcsány-kormány a világon semmmihez sem ért, kivéve a kommunikációt. Az eleven cáfolatok hosszú sorának újabb tagja ez a füzet. Pedig a cél meglepő módon világos: közérthető, praktikus tanácsokat adni a lakosságnak arról, hogy vészelhetik át a legügyesebben a nehéz időket. A sorozatnak szánt sorozat első, az állásunk elvesztéséről és a munkakereséséről szóló darabja ez a kék izé, csalogató alcíme: "Munka: esélyek, lehetőségek."

Közismert tény, hogy Magyarországon a kommereknek szinte teljes humormonopóliumuk van, a legtréfásabb kommunisták pedig a Miniszterelnöki Hivatalból kapják az apanázst. Nyilván az egyik ilyen tréfás szakember gondolta úgy, hogy a tömeges állásvesztések  hajnalán, egy olyan kiadványban, ami erre a szörnyűségre próbálja felkészíteni "az embereket", úgy fogalmazzanak, hogy "(...) az elmúlt időszakban Magyarországon átlagosan másfél év keresgélés után  sikerült csak új álláshoz jutni. Ezen az átmeneti - remélhetően egyre rövidülő - időszakon enyhítenek az álláskeredőknek nyújtott támogatások." Nyilván rövidülni fog, ezért kellett egymillió példányt Postákon szétosztani.

A bravúrosan kommunikáló kormány tehát szembenézett a problémákkal, és füzetet adott ki. Olyan füzetet, ami azzal próbál "segíteni", hogy egy kormányelőterjesztéseken hízlalt ügyvéd bikkfahangján eldarál olyasmiket, hogy milyen segélyek járnak az állástalanoknak, hogy mik a felmondás formai feltételi, hogy ki kaphat START kártyát és hasonlókat. Nincs ebben egyetlen normális mondat, valami odafordulás, hogy gyerekek, itt minden jól el van cseszve, de ha már, akkor adnánk pár tippet az életbenmaradáshoz. Semmi kicsit is átélhető, sőt semmi érthető vagy a szó európai értelmében vett "hasznos" információ. Az "álláskeresés ajánlott módszereinél" például szegény postajáró proli megtudja, hogy jó módszer a "bejelentkezés munkaerő-közvetítőknél, munkaerő-kölcsönzőknél". De természetesen egyetlen ilyen cég címe, neve sem szerepel, így aki olyan hülye, hogy a kormány füzetei alapján próbál élni, itt már fel is kötheti magát. Nem rossz módszer, kicsit drasztikus, de kétségtelenül polgári öngondoskodásra nevel.

A füzetben ezen kívül felsorolásokat találunk arról, hogy a kormány milyen príma intézkedéseket tett a munkanélküliség visszaszorítására, közvetlenül a gazdaság totális tönkretétele után. A derűs lista elolvasása után csak azt nem érti az ember, kinek is szól ez a bizarr füzet, hiszen egy ilyen pompás országban nyilvánvalóan nem maradt egyetlen munkanélküli sem.

Bikkfanyelvünket lógatva várjuk a következő életvezetési segédanyag megjelenését.

30 komment

Címkék: mszp

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselofunky.blog.hu/api/trackback/id/tr42993744

tollas 2009.03.10. 17:18:04


Egy ismerősöm úgy nevezi a remek kormányprogramot, hogy "Út a pokolba"

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.03.10. 17:20:06

kinek szól, kinek szól... kit érdekel. az a lányeg, hogy ki kapta a megrendelést a legyártására. és mennyit fizetett vissza az mszp számlájára belőle.

Haasz Andras · http://www.reasonbanks.com 2009.03.10. 17:28:07

Sajnos én lemaradtam róla, nálunk a lépcsőházban a postaláda alatt van egy nagy doboz, a levélszekrény nyitásakor rutinosan oda hullik minden ilyen papirspam ;-)

2009.03.10. 17:40:01

Küldtek belőle a faluvégi utolsó házakba is?

Határozott Szándék (törölt) 2009.03.10. 17:41:57

Optimista a kormány, ha azt hiszi, egymillió füzetke elég lesz a friss munkanélkülieknek.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.03.10. 17:55:57

Jaj, miért kell rögtön gúnyolódni. Látszik már a címlapon, hogy fehérgalléros munkaelvesztőknek szól a kiadvány, akik eddig nem a munkaügyi központba mentek, ha elvesztették az állásukat, hanem fejvadász cégekhez. Ezért jó tudatni velük, hogy van munkaügyi izé is.

Olyan opció nincs benne, hogy gyere közénk párttagnak? Jutalom van, meg minden...

gagauzz kalauzz 2009.03.10. 18:00:29

Amennyiben ultramagja nem nyeli el a kék folyadékot, nem abszorbeálja a kellemetlen altesti illatokat valamint nincsenek a bugyira rögzíthető szárnyacskái, akkor a kiadvány felhasználhatósága igencsak behatárolt:)))

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2009.03.10. 18:15:06

Ha egy nap alatt 2000 Válságkalauzt tud postaládákba bedobni egy ember, az egymilliós példányszám mellett 500 embernek egy napi munkaviszony. Ha 500 milliós példányszámba nyomtatnák (az egész Európában válság van), ahhoz kell 250 ezer bedobóember, tolmácsok, különvonatok, stb., így minden munkanélkülinek lesz munkaviszonya. Minden napra kell egy katalógus és meg van oldva a válság.

magyari 2009.03.10. 18:20:21

@kobalt: Nem. Legalább is Pócsmegyer-Surányligetben nem. Megjegyzem, nem "a falu végén" van kicsiny házacskám, hanem Surányliget belterületén. De tán jobb is, hogy nem hozott a postás ilyet, mert ki tudja, felhasználhatom-e a füzetkét a kályhában? A szemétdíj viszont magas, nem terhelném a kukát ezzel a kiadvánnyal - sem. Bőven elegendő a bankoktól kapott, kizárólag a kukába tehető "hírlevél". Hogy a fene enné meg őket, hogy a mi pénzünkből küldözgetik ezeket a "hírleveleket"! Színesben, persze, mert az piszok-drága. És ugye akkor is "adunk" az imidzsre, mikor árverezés előtt-alatt állnak a jelzáloghitelesek. Svájci frankban, persze.

amize 2009.03.10. 18:26:49

Megyessy öööööö miniszterelnök úr nevében meg szeretném ööö kérdezni:
Hány lélegeztető gépet lehetne venni egymillió füzetke költségeiből?

Vizet Prédikál 2009.03.10. 18:42:33

Aha! Azért nem értek rá egyetlen válságkezelő törvény benyujtására sem a Parlamentben, mert ezt a létfontosságú dokumentumot csiszolgatták. Mindenki láthassa: A kormány tudja és teszi a dolgát!

Na, gyerünk barátaim, tegyük a dolgunkat!

Lyss 2009.03.10. 18:56:20

Nem értem az egész irományt, mert zavaros. Akinek jutott ilyen füzet, biztos többet Urbán Viktor jegyzetéből, de nekem nem jutott. Nem lehetne idézni is?

Zozi79 2009.03.10. 19:08:38

A klasszikus ideológiai értelmezés jut eszembe erről:

A liberális szerint mindenkinek joga van a híd alatt aludni.

A konzervatív szerint tilos a híd alatt aludni.

A szocialista szerint bárki alhat a híd alatt. És ha majd túl sokan lesznek, s nem lesz elég hely, akkor építünk majd újabb hidakat, hogy elférjenek...

Az MSZP ahelyett hogy tenne valamit a válság megoldása érdekében, ilyen füzeteket ad ki. (De hát nem kell ezt magyarázni.) És most legalább nem az ellenzék programját kéri számon. (Közpénzen.)

annacsek 2009.03.10. 19:25:51

Tudja valaki, hogy miért pont 1 millió db készült, azon túl, hogy szép kerek a szám? Esetleg a fogadásokon repiként osztogatják a leszakadó szlovák és cseh vendégeknek?

Penelope 2009.03.10. 19:35:55

Hát nem látjátok, hogy ez a munkahelyteremtő program része? Talán egy nyomdát (vajon kié lehet?) ez a megrendelés mentett meg a bezárástól. Meg aztán mentsük, ami menthető. A nyomdaszámla min. 40%-a tuti valakinek a zsebében van már Feriék közelében, vagy lesz hamarosan. Ez ám az igazi gazdaságélénkítő program!

eloszto · http://eloszto.hu 2009.03.10. 19:50:20

Van olyan hely, ahol világosan le van írva minden. Csak pár pixellel feljebb...

orlandus 2009.03.10. 20:16:06

triumphator, Nálad a pont. :)
Egyébként meg javaslom kormányunknak, hogy mellékeljen túlélőcsomagot is, fűrészes, iránytűs késsel meg hamuban sült pogácsával. Már csak azért is, mert "ha nem tetszik, el lehet innen menni", ugye...

Google 2009.03.10. 20:19:32

Ha már kék ez a füzet, ciánkapszulát nem ajánlanak benne?
Hogy véglegesen megoldják a problémákat, és ne egy-egy és félévig kínlódjon az ember.

balintus · http://napoleon.blog.hu 2009.03.10. 20:24:13

Ha már a munkaerőközvetítőkről beszélünk: el kell nekik adni sok pénzért a reklámfelületet a füzetben, az 1M példány azért már elérés...
Más kérdés, hogy melyik cég akarja magát asszociálni a kormánnyal :)

marosy 2009.03.10. 20:37:55

Elég világosan megmondták, hogy elkúrták, nem kicsit, nagyon. Nem értem miért nyomtatnak ki 1 millió példányszámban propaganda anyagot? Meg akarják magyarázni, hogy mégsem kúrták el?

nyelv-ész 2009.03.10. 20:41:41

Nagyon kellene nekem egy ilyen füzetke, természetesen válságkezelés céljából. Sajnos nem kaptam belőle, pedig egész nap kinn álltam a kapuban, és vártam a postást.

Itt minálunk az uccában már akkora a válság, mint a belvíz a Hanságban. Ha kapnánk sok-sok kis kék füzetkét, azzal jól felitathatnánk a válságot (maradva a belvizes hasonlatnál), a maradék meg jól jönne gyújtósnak.

maciBp 2009.03.10. 20:54:23

szerintem LOL:) végre vmi amit nem csak elkúrnak, de vicces is

szily 2009.03.10. 21:21:55

A füzetet tudtommal nem közvetlenül a választók postaládájába dobják be, hanem forgalmas helyekre teszik ki. Például minden postán is találni ilyet, én magam is így jutottam hozzá.

ezazt 2009.03.10. 21:43:16

Jó lesz kézbevenni ezt a könyvecskét, kíváncsi vagyok, hogy a 8 millió vidéken élő embernek milyen munkalehetőségeket ajánlanak, mert válság előtt sem volt nagyon terve a kormánynak a vidékkel, és nem lehetett találni munkát, de ezek szerint most már tudnak munkát biztosítani bármelyik faluban, ha bemegyek a munkaügyi hivatalba/kultúrházba, vagy felkeresem az internetes odalukat... De hogy tudnak biztosítani munkát, amikor az összes állami vidéki céget már majdnem bezárták? Vagy csak elajándékozták? TSZ-t, parasztgazdaságot, és élni hagyni az embereket!

ferikefleto 2009.03.10. 21:46:21

Én csak arra lennék kíváncsi, hol van most az a pendrive, amit Fletó nevű névrokonom lengetett 2006. tavaszán a parlamentben, persze a választások előtt. Ugyanis azon volt a PROGRAM. Így nagybetűkkel. Magyarország jövője. Lehet, hogy ez a füzet is már le volt mentve oda word-dokumentumban. Egy titkos dokumentum, tudjátok... Trükkök százai, amikről nektek úgysem kell tudnotok.

Inaktívak Pártja 2009.03.10. 22:21:23

Nincs itt semilyen válság, vegyétek már észre!

1. Meg kéne emelni a segélyeket és juttatásokat, illetve a jogosultak körét bővíteni - ezáltal bővül a fogyasztás!
2. Ingyen gyógyszer alanyi jogon
3. Adók emelése, hogy a here-társadalom jobban hozzájárulhasson a jóléthez
4. Külföldi kölcsönökből kifizetni a munkanélküliek teljes lakáskölcsönét
5. Még több iskolát, alanyi jogon felsőoktatás - ezzel tanári állásokat mentünk meg
6. Még több embert a közszférába - garantált válságálló állásokat!

Inaktívak Pártja
- az igazi magyar többség

riel · http://amatorfutoleszek.blog.hu/ 2009.03.10. 22:21:36

Biztos volt nyomdász ismerős, akivel a kiszámlázott összegen feleztek.

osborne 2009.03.10. 23:08:50

de vajon ki lökte be Katus nénit a Dunába?

RustySpoon (törölt) 2009.03.11. 01:02:56

"így aki olyan hülye, hogy a kormány füzetei alapján próbál élni, itt már fel is kötheti magát."

Kövér László után szabadon?! He? :D
Én a helyetekben nem hagynám a kocsimat holnap a szerkesztőség előtt, mert a nyugdíjas MSZP aktivisták már szervezik a tüntetést..

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2009.03.11. 09:46:40

A fontosabb az, hogy a papír, melyre nyomtatták eme remek kis kiadványt, ne legyen túl csúszós, ellenben legyen nedvszívó, hogy rendeltetésszerűen használhassák az emberek.
süti beállítások módosítása